Friday, July 16, 2010

Margaret Atwood "Uputuse aasta"

Kuiv Uputus tuli 25-ndal aastal. Siinkohal tuleks märkida, et aastaid loeti "Jumala aednike" rühmituse rajamisest ja aastad ei ütle midagi selle kohta, kui kauges tulevikus asi toimub.

Tolleks ajaks oli maailma ökoloogiline, sotsiaalne ja ka majanduslik süsteem tuksi keeratud. Inimesed olid jõudnud teaduses üsna kaugele. Erilised läbimurded olid toimunud geeniteaduses. Muundati ja ristati. Jumala maailm oli täis loomi, keda Eedeni aed polnud näinud. Bakterid muteerusid küll kohutava kiirusega, aga teadus leidis iga kord mingi vastuabinõu. Ilma kaitsevahendita seksija oli püstiloll. Samas kaitsevahendid oli minetanud igasuguse tänapäevase primitiivsuse. Oli leiutatud biokile, mis kattis inimese ja millest väliskeskkonnas pääses läbi ainult hapnik. Samuti ravim, viimane moeröögatus, mis garanteeris jamavaba seksi.
Kliima oli muutund. Texast tabasid pidevad tormid.
Riik oli õhukeseks kulunud ja politsei rahastamiseks ei leidunud enam vahendeid. Politsei funktsioonid oli üle võtnud eraettevõtlik turvafirma CorpSeCorps. Paljud arvasid, et ka korrumpeerunud seadus on parem kui anarhia. Relvakandmine oli rangelt keelustatud v.a. jõustruktuurides, kus võeti kohe tarvitusele äsja leiutatud pritspüssid. Väljaspool linnakuid valitsesid seadusetus ja Corps, mida enamik pahategijaid kartis. Välja arvatud vast Värvisõja mehed, kes ei kartnud kedagi.
Linnakud olid muutunud kaitstud ja hellitatud linlaste aladeks, kus inimesed käisid viimase malli järgi riietes, trennisid ja manustasid kõige tänapäevasemaid toidulisandeid. Samas linna ääred olid muutunud pööblateks (sõnast pööbel), kus tõrjutum osa elanikkonnas tegeles äritsemise ja vargusega.

Just sel ajal kerkis esile ususekt, kes kutsus ennast "Jumala aednikeks", kutsus inimesi üles sööma taimtoitu, elama kasinalt ja loodussõbralikult ning korjama varusid saabuva Kuiva Uputuse ajaks.
Pealtnäha natuke" leevikesed" omas grupp rohkem informatsiooni, kui algselt tundus.

Kes on lugenud raamatut "Orüks ja Ruik" leiab tuttavaid kujundeid. Lõpus viiaksegi kaks raamatut kokku.

No comments:

Post a Comment